Çorum Haber
HV
29 MART Cuma 03:11

Akgün: ‘’Ülkemizde maalesef deprem diye bir gerçek var’’

Deprem bölgelerinde yaraların sarılması ve acıların bir nebze de olsa hafiflemesi için adeta seferberlik ilan eden İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Fatih Akgün, Sakarya ve İlçe teşkilatları dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde deprem bölgelerinde hizmet ettiklerinin altını çizdi.

SİYASET
Giriş Tarihi : 20-02-2023 16:53   Güncelleme : 20-02-2023 16:53
Akgün: ‘’Ülkemizde maalesef deprem diye bir gerçek var’’

Türkiye yasa boğuldu

 

Akgün: ‘’ 6 Şubat sabahı erken saatlerde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremi takiben 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem Türkiye'yi yasa boğdu. Bu acı afet olduğundan beri tüm halkımız elinden gelen çabayı göstermeye çalışıyor. Hem yurt içinden hem yurt dışından pek çok gönüllü, depremzedelere yardım etmeye çalışıyor. Sismik olarak oldukça aktif bir bölgede yer alan ülkemizde maalesef deprem diye bir gerçek var. Bu sismik tehlikeye rağmen, maalesef ki, bölgede depreme dayanaklı olmayan binaların sayısı oldukça fazla. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun, yeterli sismik güçlendirme yapılmadan betondan inşa edilmiş gibi göründüğünü belirttiler’’ dedi.

 

“Yabancılara mülk satışı yasaklansın”

 

Akgün: ‘’Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’de, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesini ziyareti sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Mal mülk satılarak yabancılara nüfus cüzdanı verildiğinin altını çizen Genel Başkanımız, deprem bölgesinde Demografinin değişeceği konusunda uyarılarda bulundu. Muhalefetin halkın avukatlığını yaptığını, iktidarın ise hizmet etmekle yükümlü olduğunu dile getiren Genel Başkanımız Meral Akşener, görev gereği deprem bölgesinde olacağımızı ve eksiklikler yerine getirilinceye kadarda bunun takipçisi olacağını belirtmiştir’’ dedi.

 

‘’Yaptım – Oldum zihniyeti’’

 

Depremden etkilenen 10 ilde okulların 1 Mart'a kadar tatil edilmesine değinen Akgün: "Bu bölgelerde eğitimin ertelenmesine bir şey demiyorum ama Türkiye genelinde eğitimin ertelenmesi doğru değil. Üniversiteler süresiz kapatıldı ve çocuklar KYK yurtlarından dışarı atılıyor.  Yaptım - oldu zihniyetiyle üniversitelerin uzun bir süreyle kapatılması kesinlikle yanlıştır. Burada okuyan 285 bin gencin istedikleri şehirlerde, okudukları bölümlerde tekrar eğitimlerine devam etmeleri gerekirken, diğer okulları kapatmak büyük yanlıştır. Bu çocukların geleceği ile oynanmış olur." ifadesini kullandı.

 

‘’Ders Alınmadı’’

 

İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Fatih Akgün, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Sakarya'daki devlet okullarının ve devlet kurumlarının güvenirliliğine de dikkat çekerek yetkililere seslendi. 1999 Marmara depremi sonrası devlette yeterli bütçe olmaması nedeniyle deprem vergisi alınmaya başladığını hatırlatan İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Fatih Akgün: ‘’ 17 Ağustos 1999 Depremi’nden ders alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Birçok okulda yapılan ‘güçlendirme’ çalışmasına rağmen Sakarya da birçok devlet okulu ve devlet kurumu hasarlı durumda’’ diye belirtti.

 

‘’Sonuç yok’’

 

Akgün: ‘’Bizlere ulaşan öğrenci velileri son yaşanan 23 Kasım Düzce depremi ve 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depreminden dolayı tedirgin olduklarını belirterek, çocuklarını okula gönderemediklerini, her gün korku ile yaşadıklarını ifade ettiler. Birçok veli okul binalarının güçlendirilmesi yerine yeni bir bina yapılmasını isteyerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) başvuruda bulunduklarını fakat herhangi bir sonuçlanmanın olmadığını dile getirdiler’’ dedi.

 

‘’Dayanıksız yapı stoku’’

 

İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Fatih Akgün, Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affının en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdiğini belirterek: ‘’ Şehrimizde izin almadan inşa edilmiş ancak çeşitli imar aflarıyla yasallaşıp varlığını sürdüren çok sayıda çürük yapı bulunmaktadır. 99 Marmara Depremi sonrasında planlanmadan başlayarak yapıların projelendirilmesi, ruhsatlandırılması, inşa edilmesi ve tüm bu süreçlerin denetlenmesine yönelik elde edilen kazanımlar "imar barışı" ile bir anda zarar görmüş ve dayanıksız yapı stokunun dönüştürülmesi beklenirken yasallaştırılarak kullanılmasına devam edilmesi teşvik edilmiştir’’ diye ifade etti.

 

İl Afet Risk Azaltma planı (İRAP)

 

İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Fatih Akgün yaptığı açıklamada AFAD Başkanlığınca 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan İl Afet Risk Azaltma Planlarının (İRAP) hazırlanması çalışmalarına başlandığını belirterek: ‘’İYİ Parti Sakarya İl Başkanlığı olarak ilimizde yapılan çalışmalar ve bu çalışmalara ilişkin hazırlanmış olan 191 sayfalık Sakarya İli Risk Azaltma Planının (İRAP) tüm detayları incelenmiştir. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), mevcut ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan plandır. Önümüzdeki günlerde de Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Sakarya’da ki yetkili kurumlara Sakarya İRAP planı hakkında Sakarya halkı için ne yapıldığını tek tek soracağız’’ dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR