Çorum Haber
HV
19 MART Salı 09:01

Putin’den Dünyayı Şoke Eden Adım!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ''Silahları Belarus'a devretmiyoruz, konuşlandırıyoruz, tıpkı ABD'nin Avrupa'da yaptığı gibi" sözlerine NATO, AB ve ABD'den ilk açıklama geldi.

Özel Haber
Giriş Tarihi : 26-03-2023 22:34
Putin’den Dünyayı Şoke Eden Adım!

Rusya ile Belarus'un nükleer silah konusunda anlaştığını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Pentagon'dan açıklama geldi.

Söz konusu açıklamada, 'Rusya'nın duyurusunu gördük ve izlemeye devam edeceğiz' denildi.

“RUSYA'NIN NÜKLEER SÖYLEMİ TEHLİKELİ VE SORUMSUZCADIR”

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararını "sorumsuzca" bulduklarını belirtti.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Rusya'nın nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuzcadır. NATO teyakkuzdadır. Durumu yakından takip ediyoruz. Rusya'nın nükleer duruşunda bizimkini değiştirmemizi gerektirecek herhangi bir değişiklik görmedik." ifadelerini kullandı.

"NATO'nun nükleer paylaşımı hakkında Rusya'nın yaptığı atıfların yanıltıcı olduğunu" kaydeden Lungescu, NATO müttefiklerinin uluslararası taahhütlerine uyduğunu vurguladı.

Lungescu, "Rusya, en son Yeni START Anlaşmasına katılımını askıya almak suretiyle, silahların kontrolüyle ilgili kendi taahhütlerini sürekli ihlal etmiştir. Rusya derhal taahhütlerine uymalı ve iyi niyetle hareket etmelidir." dedi.

“AB İLAVE TEDBİRLERLE KARŞILIK VERMEYE HAZIRDIR”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medyadan açıklama yaparak, Rusya ve Belarus'a tepki gösterdi.

Borrell, "Belarus'un Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapması gerginliğin sorumsuzca tırmandırılması ve Avrupa güvenliğine tehdit anlamına gelir. Belarus bunu hala durdurabilir. Bu kendi kararıdır. AB ilave tedbirlerle karşılık vermeye hazırdır." değerlendirmesini yaptı.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirilmesine ilişkin açıklaması, Belarus toplumunda Rusya ve Putin'e yönelik olumsuz algı ve kamuoyu reddini en üst düzeye çıkarıyor. Ülkenin iç istikrarsızlaşmasına doğru atılan bir adım. Kremlin, Belarus'u nükleer rehin aldı" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin

YORUMLAR